Rehabilitering

Sjøfartsbygningen i Oslo

  • Prosjekttype: Næringsbygg, rehabilitering
  • Adresse: Kongens Gate 6, 0153 Oslo
  • Areal: 18.500m2
  • Oppdragsgiver: Sjøfartsbygningen Eiendoms- og Investment
  • Illustrasjoner/foto: Sjøfartsbygningen Eiendoms- og Investment

Totalrenovering

Sjøfartsbygningen er en av de virkelig monumentale bygningene i kvadraturen i Oslo.  Bygningen ble reist i årene 1914-16 og har seks etasjer, med fasader mot Rådhusgata, Kongens gate og Kirkegata. Arkitekt var Ingvar Magnus Olsen Hjorth, og bygget var ment som et forretningsbygg for maritime interesser. Sjøfartsbygningen regnes som en av de første virkelige moderne bygårdene i Kristiania, med sentralvarme, elektrisk drevet ventilasjonsanlegg, og byens første paternoster-heis.

De øvre etasjene er kledd med rød teglstein, mens første og andre etasje har en for Oslo nokså uvanlig utforming hvor store vindusfelter er skilt av en rekke av tunge, avrundede og profilerte søyler av rød, grovkornet drammensgranitt.

Bygningen gjennomgikk en komplett innvendig rehabilitering av alle arealer i 2014-2015. Blant annet ble glasstaket fra 1993 over det indre gårdsrommet i bakgården, løftet opp til øverste etasje. Nå er bygget fullt rehabilitert og tilpasset moderne arbeidsplasser. Åpne løsninger, gjennomlysning og nye fasiliteter med et åpent gårdsrom i midten med glasstak, heldekkende vinduer mot Rådhusgaten og en helt ny takterrasse med utsikt over hele Oslo.