Kontor- og næringsbygg

Energibygget i Drammen

  • Prosjekttype: Kontorlokaler
  • Adresse: Grønland 67, 3045 Drammen
  • Areal: 10 765 m2
  • Oppdragsgiver: Union Eiendom AS

Solsmaragden

«EnergiBygget» ved Union Brygge i hjertet av Drammen, er et av Norges mest spennende kontorbygg. Bygget produserer energi ved hjelp av solcellepaneler som er integrert i en av ytterveggene. Sammen med de mer tradisjonelle solcellepanelene på taket, produserer den sørvendte solveggen over 100 000 kWh hvert år. Det betyr at all belysning i bygget kommer fra sola.

Da bygget stod ferdig i 2017, var det det første bygget i Norge med monokrystallinske solceller i dobbelt herdet glass i fasaden. I tillegg var det landets tredje største solenergianlegg. Jevnt over er det solcellene på taket som produserer mest energi, men når sola står lavt på himmelen, produseres det mer energi på «solveggen». Union Eiendom ønsket å satse offensivt på bærekraftig energiproduksjon og ved hjelp av støtte fra Enova, ble det mulig å gjennomføre nyskapende løsninger. Union Eiendom valgte å sikte høyt i forhold til bærekraftsmål for å sikre seg gode, langsiktige leietakere i bygget.

Energibygget ligger godt eksponert ved rundkjøringen i det sørvestre hjørnet av sentrumsringen i Drammen. Bygget trappes fra fire til syv etasjer, og bygningsvolumt er tilpasset slik at det oppnås gode solforhold ned i strøksgaten.

Mot nord og øst har bygget relativt store vinduer i et fasadesystem. Fasadene er prosjektert som tradisjonelle glassfasader og solcellene er integrert i glassfasadeplatene. Glassplatene er lektet ut og festet med runde, blanke beslag. Fasadene mot syd og vest er mer lukket for å redusere solbelastning samt gi større areal til fasadekledningen som består av glassplater med integrerte solceller. Energitilskuddet på 106.000 kwt årlig fra solcellene er nok til å dekke byggets årlige forbruk til belysning.

Byggets hovedinngang ligger sentralt på østfasaden og man ankommer inn til et åpent indre atrium som går opp igjennom hele bygget.

I atriet henger hovedtrappen i stag fra taket. Trappen er et smykke både i arkitektur og materialitet – og et blikkfang både inne og utenfra. I tillegg har vi ønsket å innby til at folk skal velge denne fremfor å ta heisen. Trappen er sammen med de tre utkragende møteromsboksene på henholdsvis andre, fjerde og sjette etasje, kledd med finer av eik. Dette gir en flott, skulpturell effekt sett både innen og utenifra. Møterommene er lyssatt og kan sees fra utsiden av bygget i den mørke årstiden, noe som bidrar til å gi bygget en unik karakter og stemning.

Fra vestibylen i første etasje er det direkte adkomst til felles kantine med utgang til terrassen og det urbane livet langs Grønland. Hovedtrapp- og heis ankommer her, det er toaletter, garderobe og en kaffebar i hver etasje. Dette er kontoretasjenes samlingssted - et sted hvor man også kan få kontakt med de øvrige leietakerne i bygget og med gatelivet utenfor. Den sosiale sonen henvender seg inn og ned mot vestibylen, er åpen over 7 etasjer med en full glassfasade i front.

Kreo Interiørarkitekter har levert interiørkonsept for bygget inklusive logistikk, materialer og møblering.